Dit waren de Sint Stevens Sessies 2020 in de Sint Stevenskerk

Het evenement Nijmegen Klinkt, zoals u dat het eerste weekend van juni van ons gewend bent kon in 2020 vanwege corona niet doorgaan. In samenwerking met de Stevenskerk is de mogelijkheid ontstaan om op zondagmiddagen kleine concerten te geven binnen de RIVM regelgeving. Op de zondagen van de maanden juli en september organiseerden we daarom onder andere de Sint Steven Sessies. Deze zijn inmiddels afgelopen en houdt u onze website in de gaten voor alle initiatieven.

GEWEEST 12 juli 2020
La Dispute de l’Amour
Stevenskerk       16.00 – 16.45

Het Barokensemble La Dispute de l’Amour zal op deze zondagmiddag een bijzonder concert verzorgen dat zich speciaal richt op muziek van de Barokcomponisten Pietro Locatelli, Marin Marais en Michel Pignolet de Montéclair. Pietro Locatelli werd weliswaar in Bergamo geboren maar na een bezoek aan Amsterdam vestigde hij zich al snel definitief in deze stad, waar hij lesgaf, Italiaanse snaren verkocht en een muziekuitgeverij had waar hij zijn – uitsluitend instrumentale werk – bij heeft uitgegeven. Als violist en componist heeft hij de sonatevorm op een belangrijk hoger niveau gebracht. Het ensemble zal deze middag dan ook een sonate van zijn hand uitvoeren.

Marin Marais werd in Parijs geboren, heeft het grootste deel van zijn werkzame leven aan het Franse hof te Versailles gediend en wordt beschouwd als een belangrijk vertegenwoordiger van de Franse school voor viola da gamba. Hij was zelf ook een virtuoos gambist en heeft veel composities, vooral voor viola da gamba en basso continuo op zijn naam staan. Zijn werk wordt nog steeds volop uitgevoerd en vanmiddag staan ook 2 werken van hem op het programma.

Michel Pignolet de Montéclair kwam eveneens uit Frankrijk. In Parijs voegde hij zich bij het orkest van de Opera waar hij viola da gamba speelde. Naast gambist was hij eveneens een zeer begaafd en befaamd leraar en publiceerde hij ook boeken over het geven van muziekonderwijs. Ook van Pignolet zal vanmiddag een compositie worden uitgevoerd.
De uitvoerenden deze middag zijn: Eva Schotanus, traverso Margriet Verzijl, luit Marco Martinelli de Souza, viola da gamba

GEWEEST 19 juli 2020
“Die Flegel”

Stevenskerk       16.00 – 16.45

Twintig jaar heeft “Die Flegel” tijdens        De Vierdaagse zes dagen lang op het altijd volle terras van De Vereeniging gespeeld. Daar hebben zij veel internationale contacten opgedaan.  Dat is dan ook de aanleiding dat dit vermaarde Nijmeegse orkest “Die Flegel” met bijzonder veel genoegen meewerkt aan het alternatieve programma van Nijmegen Klinkt op deze bijzondere ‘vierdaagse zondag’ in 2020.

“Die Flegel” musiceert al 42 jaar week in week uit ergens in binnen of buitenland. Het Coronavirus heeft voor het eerst hun muziek doen verstommen. Nu mag het weer.

In meerdere formaties wordt opgetreden van duo tot sextet. Aangepast aan de gelegenheid of de mogelijkheden wordt de samenstelling en het repertoire bepaald. “Die Flegel” hanteert de eigenzinnige opvatting dat muziek entertainment mag zijn. Hun repertoirekeuze is in eerste instantie publieksgericht. De violist en zanger Hubert Hendriks en de pianist Charles van Doornewaard vormen de basis.
Als duo in de Stevenskerk

Samen hebben ze een fantastisch team opgebouwd met Wim de Vries als slagwerker, Luciën Matheeuwsen als bassist, Jo Hennen op de saxofoons en Arjen Reeser op de trombone. Het repertoire wordt deze zondag aangepast aan het gebouw, mooie herkenbare klassiekige muziek met een tikje weemoed

GEWEEST 26 juli 2020
“NMWO houtblazers”
Stevenskerk       16.00 – 16.45

Het houtblaastrio bestaat uit Annelies Klein en Jos Brink, beiden op klarinet, en Ineke Brouwer op
fagot. De spelers zijn allen lid van het Noviomagum Wind Orchestra, het jongste symfonisch
blaasorkest in Nijmegen, een orkest met lef wat blijkt uit de gedurfde concertprogrammering van
originele werken en transcripties van hoge kwaliteit rondom een gekozen thema. Een greep uit de
gespeelde werken: Symfonie nr. 1, The Lord of the Rings van Johan de Meij, Armenian Dances van
Alfred Reed, Le Chant de l’Arbre van Serge Lancen, maar ook Rhapsodie in Blue van Gershwin of de
Carmina Burana van Carl Orff met groot koor. Lees meer

GEWEEST 5 juli 2020
“Het Waalkwartet”

Zondag 5 juli 2020 jl. trapte het Het Waalkwartet de Sint Stevens Sessies af in de Sint Stevenskerk. Het is een zogenaamd fluitkwartet bestaande uit fluit, viool, altviool en cello. Naast de moderne instrumenten spelen zijook regelmatig op authentieke instrumenten, in één concert!
Heeft u het gemist? Bekijk ook de registratie hier

GEWEEST 13 september 2020
Pendada
Stevenskerk       16.00 – 16.45

In 2005 richtten zij met vijf leden van het studentenorkest in Nijmegen het Pendada blaaskwintet op (πεντάδα = kwintet). Sindsdien spelen ze uiteenlopende muziek op de meest uiteenlopende plaatsen: van Haydn tot Leonard Cohen, van het Concertgebouw in Amsterdam tot een school voor speciaal onderwijs en van de citadel van Belfort (Fr.) tot een camping in Zeeland. 

Inmiddels hebben zij diverse personele wisselingen ondergaan, maar nog steeds musiceren ze per jaar in meerdere projecten. In 2019 heeft u hen kunnen horen in de concertreeks van Stichting Kamermuziek Mook en in de Valkhofkapel en de Vereeniging in Nijmegen. Eerder dit jaar voerden we met het Apeldoorns Vocaal Ensemble en de Koorscholen Arnhem en Velp de Mass of the Children van de Brits componist John Rutter uit.


Pendada bestaat uit:

Sylvie Noordermeer (fluit)
Rutger Stoel (hobo)
Marieke van der Lee (klarinet)
Inge Konings (fagot)
Tom Smolders (hoorn)

GEWEEST 20 september 2020
SON Kwintet
Stevenskerk       16.00 – 16.45

Het klarinetkwintet KV 581 van W. A. Mozart is ontstaan in 1789 en is daarmee een van de late werken van de componist. Hij schreef het stuk voor een bevriende klarinettist: Anton Stadler. 

Allegro – Larghetto – Menuetto e Trio – Allegretto con Variazioni 

Tot besluit van ons programma zullen we het eerste en laatste deel van het klarinetkwintet op. 115 van Johannes Brahms spelen. 

I Allegro IV Con moto 

Het SON-Kwintet 

Het SON-kwintet bestaat merendeels uit leden van het Symfonieorkest Nijmegen. Zij vinden het heerlijk om ook in kleine bezetting kamermuziek te maken. De strijkers vormen samen het Marsman Kwartet. Vanmiddag spelen zij werken voor strijkkwartet en klarinet. 

Het SON-Kwintet bestaat uit Het Marsman Kwartet: Caroline van de Steeg-van Gompel 1e viool Jacquemijn Hutter 2e viool Gabrielle Bos altviool Cyriel Tönissen cello Featuring: Han Alers klarinet

27 september 2020
Omnitet
Stevenskerk       16.00 – 16.45

Omnitet, een semiprofessioneel vocaal ensemble bestaande uit vijf zangers en een pianist, wandelt in zijn concertprogramma’s graag door alle stijlperioden van de vocale klassieke muziek heen.

Na de coronarust van afgelopen maanden staat het te popelen om weer met écht publiek aan de wandel te gaan. In deze Sint Steven Sessie komt onder meer muziek langs van de romantici Robert Schumann en Antonín Dvořák. Daarnaast zijn enkele highlights uit de opera’s van Wolfgang Amadeus Mozart te horen. 


Chris Hilkens,   sopraan
Carissa Lynn Gerving, sopraan
Ellen Goossens,  mezzosopraan
Jurgen de Jong,  tenor
Roel Schutgens,  bariton
Frank Leurs,  piano